Turinys:

Altajaus krašto paukščiai: pavadinimai, aprašymas su nuotraukomis, klasifikacija, rūšių savybės, buveinė, jauniklių auginimas ir gyvenimo ciklas
Altajaus krašto paukščiai: pavadinimai, aprašymas su nuotraukomis, klasifikacija, rūšių savybės, buveinė, jauniklių auginimas ir gyvenimo ciklas
Anonim

Altajaus teritorija yra didžiulė teritorija Sibiro pietryčiuose. Atkarpos ilgis iš vakarų į rytus siekia 600 km, iš pietų į šiaurę – apie 400 km. Dėl tokių matmenų Altajaus teritorija gali pasigirti įvairiu reljefu. Tai kalnai ir papėdės, lygumos ir stepės, taigos krūmynai ir miško stepės, daubos. Teritorijoje teka daug didelių upių: Ob ir Biya, Katun ir Charysh, yra daugiau nei 13 000 ežerų (didelių ir mažų).

Natūralu, kad tokias derlingas vietas pasirinko tūkstančiai paukščių. Altajaus teritorijoje yra daugiau nei 320 rūšių paukščių. Yra vandens paukščių ir miško, plėšriųjų ir migruojančių, retų, įrašytų į Raudonąją knygą. Yra paukščių, kurie apsigyvena pietiniuose regionuose, ir yra vėsesnio oro mėgėjai.

Straipsnyje apžvelgsime Altajaus krašto paukščius su nuotraukomis ir pavadinimais, atidžiau pažvelkime į retas rūšisrandama kitose natūraliose vietose, mažai žinomos daugeliui skaitytojų.

Upių ir ežerų paukščiai

Altajaus krašto teritorija prisotinta vandens išteklių, todėl prie ežerų ir upių pakrantėse apsigyvena daug paukščių, mintančių mažomis žuvytėmis ar varlėmis. Daugelis jų yra plačiai žinomi, o kiti – nepažįstami. Tai didžioji antis, raudongalvė žiobris ir žalsvai mėlynoji švilpika, didžioji vėgėlė ir kastuvas. Tai įprasti Altajaus krašto paukščiai, išoriškai panašūs į namines antis, tik plunksna ryškesnė ir įvairesnė. Daugelis medžiotojų į juos žiūri tik kaip į žvejybos objektą, kadangi jų yra daug, medžioti leidžia įstatymai.

pintail paukštis

Aukščiau esančioje nuotraukoje matote gražų ančių šeimos paukštį, vadinamą pintail. Uodegos plunksnos yra aštriais kraštais ir primena paaštrintą ylą, taigi ir rūšies pavadinimas.

Kitais Altajaus krašto vandens paukščiais žavimasi, jie visaip saugomi. Tai gulbė rėkianti ir lėkštė, rausvas ir garbanotas pelikanas, kelios žiobrių rūšys, didysis kormoranas. Susipažinkime su vandens paukščiais, kurių originalus pavadinimas: paprastasis auksaakis.

Gogolis

Altajaus krašto paukščio pavadinimas daugeliui primena garsųjį rašytoją. Tai teisinga vadinti paprastu gogoliu. Tai Anatidae šeimos paukštis, vidutinio dydžio, ryškiai b alta ir juoda plunksna. Didelė galva yra ant trumpo kaklo, snapas taip pat yra vidutinio dydžio. Lizdus krauna medžių daubose dideliame aukštyje (iki 15 m), nors kartais užima ir tiesiai į žemę iškastus kiškių urvus, mėgsta leisti laiką prie vandens.Gogoliai gyvena mažose grupėse, tik lydymosi laikotarpiu jie sudaro daugybę pulkų. Paprastai jie padeda nuo 5 iki 13 žalsvų kiaušinių.

paprastoji auksinė akis

Laikomas migruojančiu paukščiu, bet neskrenda toli nuo įprastos gyvenamosios vietos, ieško žiemoti neužšąlančių vandens telkinių ir ten sustoja žiemoti. Įdomu tai, kad patinai ir patelės žiemoja skirtingose ​​platumose, todėl pavasarį susitinka senoje veisimosi vietoje. Lizdai naudojami keletą metų. Veisimosi sezonas yra nuo balandžio iki gegužės. Tik patelė peri palikuonis. Gogoliai daugiausia minta bestuburiais. Jaunikliai iš lizdo pradeda skraidyti maždaug rugpjūtį.

Predators

Altajaus krašte taip pat gyvena gana daug plėšriųjų paukščių, nes maisto jiems pakanka. Tai įvairaus dydžio ir dieniniai, ir naktiniai medžiotojai. Tokių paukščių kūnas pritaikytas sėkmingai gaudyti smulkius gyvūnus. Aštrūs nagai ir užkabintas snapas nepraleis pagauto grobio. Tai sakalų ir vanagų, žuvų ir pelėdų veislės. Išvardijame kai kuriuos iš jų: pelėdą, ilgaausį pelėdą, auksinį erelį ir žvirbliuką, juodąjį grifą ir žvirbliuką, erelį rėksnį ir straubliuką, stepinį erelį ir didžiulį erelį.

pelkinė vėgėlė

Nuotraukoje Altajaus teritorijos paukštis – pelkinė vėgėlė. Bet yra ir laukas, pieva ir stepė. Plėšrūnai minta mažais paukščiais, driežais, varlėmis ir mažais stuburiniais gyvūnais. Pažvelkime atidžiau į paukštį, kurio racioną, kaip taisyklė, sudaro gyvatės.

Gyvatės valgytojas

Šis plėšrūnas yra gana retas Accipitridae šeimos paukštis.Dėl baimės prie žmogaus nesiartina, laikoma nykstančia rūšimi, todėl įrašyta į Altajaus krašto Raudonosios knygos paukščių sąrašą. Individo dydis yra nuo 67 iki 72 cm, o sparnų plotis siekia 190 cm. Patino ir patelės spalva vienoda, bet patelės šiek tiek didesnės.

Gyvenimui trumpapirščiai pasirinko stepių ir miško-stepių zonas, paukštis medžioja pelkėtose vietose ir slėniuose.

Jie peri ant aukštų medžių, nuo žmogaus akių paslėptose vietose. Patinas ir patelė pakaitomis inkubuoja po vieną, daugiausiai po du kiaušinius keturiasdešimt dienų.

gyvates valgantis paukštis

Tėvai jauniklius maitina gyvatėmis: gyvatėmis, žalčiais. Tuo pačiu metu jie gali atnešti ir gyvą grobį, ir prarytus. Jaunikliai vakarienę traukia iš gerklės už uodegos, procesas gali užtrukti iki 10 minučių. Nurijimas užtrunka dar ilgiau – 30 minučių.

Pakrančių gyventojai

Daugelis paukščių neturi membranų, bet gyvena prie vandens ir medžioja pakrantėje. Tai demoiselle gervė ir garnys, trauktinė ir verpimas, kepalas ir net flamingas, labai retas paukštis - juodasis gandras, kurį galite pamatyti toliau esančioje nuotraukoje.

juodasis gandras

Tokie paukščiai nemoka plaukti, tačiau jų pailgos kojos leidžia ramiai vaikščioti sekliame vandenyje ir ieškoti pro šalį einančių žuvų ar smulkių nariuotakojų. Atskirai galime paminėti karališkąją žuvelę, kuri yra vikriausias žvejys. Sėdėdamas ant medžio šakos virš vandens paviršiaus jis greitai neria ir snapu sugriebia mažą žuvelę. Jam nereikia klaidžioti po vandenį kaip kartėlį, tačiau sėkmė jį lydi dažniau. PereikimePažiūrėkime atidžiau į Altajaus krašto paukščio, vadinamo spiningu ar bituku, nuotrauką ir susipažinkime su ja iš arčiau.

Supučiamas viršelis

Tai mažiausias Altajaus krašto garnys. Žemiau esančioje nuotraukoje pavaizduota vyriška viršūnėlė, tačiau patelė yra mažesnio dydžio ir pilkai rudos spalvos su pūkuotomis dėmėmis ant kūno, geltonas snapas. Šio paukščio augimas yra tik 36 cm, o svoris - iki 140 gramų. Tai migruojantis paukštis, žiemojantis Afrikoje.

maža trauktinė arba verpimas

Mažasis traukėlis gyvena nendrių ir nendrių tankmėje, slepiasi nuo smalsių akių, todėl laikomas labai droviu paukščiu. Skrenda gana retai ir žemai, nedideliais atstumais. Minta mažomis žuvelėmis, varlėmis, bestuburiais, kartais gali suėsti kaimyno jauniklį.

Lizdai statomi medžiuose arba tankiuose nendrių tankmėje. Tėvai pakaitomis inkubuoja nuo 5 iki 9 kiaušinių, pakeičiant vienas kitą medžioklei. Praėjus mėnesiui po išsiritimo, jaunikliai jau bando skristi ir palieka lizdą.

Miško paukščiai

Miško stepėse, Altajaus krašto spygliuočių ir lapuočių miškuose gyvena daug mažų paukščių atstovų. Tai lazdyno tetervinas ir lakštingala, balandis ir balandis, gegutė ir mėlynakis, auksaragis ir snapas, strazdas ir paukštelis, strazdas ir starkis, varnos ir varnos, šarkos. ir daugelis kitų. Miškuose yra daug maisto ir prieglobsčio nuo plėšrūnų akių. Daugelis paukščių pasirinko žemesnius miško ir proskynų sluoksnius. Tai tetervinai ir kurtiniai, putpelės ir griežlės, kregždės ir lervos.

miško arklys

Aukščiau esančioje nuotraukoje matote miško arklį. Šis migruojantis Altajaus krašto paukštis,mažesnis nei žvirblis. Žiemoja Afrikoje, Sacharos regione. Mėgsta atviras proskynas ar gretas, įsikuria prie medžių proskynų. Puikiai skrenda, o piršlaujantis patelei įdomiai sukasi ore atvirais sparnais, kaip ant parašiuto.

Pažvelkime atidžiau į nedidelį Corvidae šeimos paukštelį: rieškutį ar spragtuką, kurio nuotrauka pateikiama žemiau straipsnyje.

Kedrovka

Spragtuko dydis mažesnis nei žandikaulių, bet snapas ilgesnis ir plonesnis. Dažymas margas, rudame fone daug b altų dėmių. Dangtelio spalva ant galvos yra monofoninė. Jis sveria iki 190 gramų, o kūno ilgis iki 30 cm, iš kurių apie 11 cm patenka ant uodegos. Patelė šiek tiek šviesesnė, todėl dėmės nėra tokios ryškios kaip patino.

riešutų arba riešutų

Pagrindinis paukščių mitybos komponentas yra riešutai, gilės, uogos ir spygliuočių sėklos, tačiau kartais jie gaudo vabzdžius ir smulkius bestuburių atstovus. Lizdai išdėlioti tankiuose miško tankumynuose. Tik patelė peri palikuonis, o patinas rūpinasi, kad ji nebaduotų.

Perėjimo sezonas prasideda balandžio–gegužės mėn. Patelė deda 3 ar 4 pailgos formos šviesiai žalius kiaušinėlius. Paukščiai inkubuoja iki 20 dienų, jaunikliai išskrenda iki birželio pabaigos. Spragtukai mėgsta vienatvę, retai išvysta mažas grupeles. Jei maisto mažai, jie gali skristi į artimiausius miškus.

Reti regiono paukščiai

Dėl kintančių gamtos sąlygų ir žmogaus veiklos pasekmių daugelis rūšių atsidūrė ties išnykimo riba, todėl buvo nuspręsta jas įtraukti į sąrašąvalstybės tarnybų saugomi paukščiai: į Altajaus krašto raudonąją knygą. Aukščiau aprašytas juodakrūvis ir rausvakaklis žiobris, pilkasis skruostas ir žąsis, didysis apuokas ir kepalas, pelikanai (rožinis ir garbanotas), juodasis gandras ir flamingas, raudonskruostis ir mažoji b altakaktė žąsis. Visų 84 rūšių neišvardinsime, tačiau jų skaičius verčia susimąstyti apie būtinybę mylėti ne tik save, bet ir rūpintis savo mažesniaisiais broliais.

retas paukštis ruddy

Aukščiau esančioje nuotraukoje matote ugnį. Tai didelės antys ryškiai oranžine plunksna, žiemojančios Isyk Kule ir pietų Kinijoje.

Straipsnyje pateikiama trumpa Altajaus teritorijoje perinčių paukščių apžvalga. Rūpinkitės retais paukščiais ir savo gimtojo krašto gamta!

Populiarios temos