Turinys:

Pietų Uralo paukščiai: aprašymas, pavadinimai ir nuotraukos, aprašymas, savybės, buveinių ir rūšių ypatybės
Pietų Uralo paukščiai: aprašymas, pavadinimai ir nuotraukos, aprašymas, savybės, buveinių ir rūšių ypatybės
Anonim

Pietų Urale žemės paviršiaus geografija yra gana įvairi. Tai yra kalnų, miškų ir slėnių buvimas. Klimatas regione žemyninis, š altos žiemos kaitaliojasi su karštomis vasaromis. Daugelis upių ir ežerų šioje zonoje prisideda prie paukščių įvairovės. Pietų Uralo paukščius galima suskirstyti į vandens ir miško paukščius, plėšrūnus ir saugomus pagal Raudonąją knygą. Yra paukščių, kurie žiemą palieka gimtąsias vietas, ieškodami šiltesnės vietos gyventi ir daugiau maisto. Kiti lieka ištikimi savo asortimentui ir kantriai ištveria žiemos šalčius.

Straipsnyje apžvelgsime Pietų Uralo paukščius, vienų vardai žinomi visiems - žvirblis, varna, straublys, zylė, auksažiedis, snukis, šarka ir kt., kiti yra retesni. Miestuose gyvenantys ir toli nuo Pietų Uralo esantys žmonės nematė daug, tik apie kai kuriuos yra girdėję. Čia mes sutelksime dėmesį į juos.

Stepių paukščiai

Stepių ir miško stepių zonoje gyvena daugiau nei 60 skirtingų paukščių rūšių. Lygumose yra daug graužikų, kurie minta plėšriaisiaispaukščiai.

Nuotraukoje pavaizduotas skrendantis jūrinis erelis.

b altauodegis erelis

Štai keletas stepių paukščių:

  • Erelis-Erelis;
  • b altauodegis erelis;
  • gyvatėdė;
  • sakalas;
  • derbnik;
  • Sakeris Sakalas;
  • juodasis grifas;
  • kiaulė – laukas, pieva, pelkė ir kt.

Derbnikas

Pažvelkime į vieną iš Pietų Uralo paukščių, vadinamų Merlin, atidžiau. Tai mažas sakalas, kurio kūno ilgis 24–35 cm.

Merlin paukštis

Tai labai retas paukštis, kuris nebijo tankių miško tankmių, renkasi atviras stepes arba upių ir ežerų krantus. Kaip ir daugelio plėšriųjų paukščių, Merlino racioną sudaro maži graužikai, paukščiai, driežai ir netgi gaudomi vabzdžiai.

Tokio paukščio lizdas yra ne medžiuose, o ant žemės, tarp akmenų - uolų plyšiuose. Merlin gyvena natūraliomis sąlygomis iki 11 metų, iš kiekvienos sankabos patelė peri nuo 3 iki 4 ochros spalvos kiaušinėlių su rudomis dėmėmis.

Suaugusio paukščio spalva padeda jam būti nematomam tarp akmenų ir stepių. Iš viršaus plunksnų danga yra melsvai pilka, ant pilvo plunksna yra b alta su tamsiai rudomis dėmėmis. Medžioja mažame aukštyje, piketuodamas sulenkia sparnus.

Miško gyventojai

Pietų Uralo miškuose paukščiai skirstomi į maumedžių arba mišrių miškų ir spygliuočių gyventojus. Vienas didžiausių paukščių atstovų yra kurtinys, kurio svoris siekia 6 kg. Paukštis buvo pavadintas pagal patino elgesį poravimosi laikotarpiu. Jis taip užsiėmęs ieško patelės, kad visiškai kurčias nuo žingsniųmedžiotojų, kuriais jie nepaprastai džiaugiasi.

Nuotraukoje matote dabartinį kurtinį.

Kurtinis iš Raudonosios knygos

Miško pakraščiuose auga tetervinas. Žinoma, jis yra daug mažesnis nei kurtinys, tačiau jis taip pat laikomas dideliu paukščiu. Patino svoris gali siekti 1,4 kg. Tetervinas dažniausiai klaidžioja po žemę ieškodamas maisto, tačiau prireikus beveik vertikaliai nuskrenda ant šakų. Jis taip pat puikiai jaučiasi medžiuose, be to, greitai nuskrenda porą kilometrų, nors atrodo kaip viščiukas.

Nututatch

Pažvelkime į kitą Pietų Uralo paukštį, kurio pavadinimas yra paprastasis riešutėlis.

paprastasis riešutėlis

Tai vikrus paukštelis, gyvenantis bet kokio tipo miškuose. Jis vikriai ir greitai juda palei medžio šakas ir net kamieną, dažnai matomas apvertęs letenas ant žievės. Jo dydis tik 14 cm, svoris iki 25 gramų. Kūnas tankus su maža galva ir ilgu snapu. Plunksnos spalva gali skirtis priklausomai nuo gyvenamosios vietos. Dažniausiai tai oranžinė apatinė dalis, pilki sparnai ir galvos kupolas, akių srityje juoda lygi juostelė, kuri virsta snapeliu, smakras šviesus. Jis laikomas triukšmingu paukščiu, dainuodamas pakeičia kelis švilpukus. Netoliese galite sutikti genių, lazdynų tetervinų, vaškinių paukščių, gegučių, juodvarnių, lakštingalų, zylių, pelų ir kitų miško paukščių.

Keliaujantys paukščiai

Kai kurie paukščiai prisitaikė prie atšiaurių Uralo žiemų sąlygų. Tai yra gerai žinomi žvirblis ir bukas, balandis ir zylė, varnos ir žiobriai, šarkos, aukščiau aprašytas riešutas irjay, vaškiniai ir lazdyno tetervinai. Žiemoti lieka ir Pietų Uralo plėšrieji paukščiai. Tai naktinė medžiotoja pelėda, į Raudonąją knygą įrašyta pelėda, sakalas ir vanagas. Natūralu, kad niekur nedingsta ir stambūs paukščiai – kurtiniai ir tetervinai, jų giminaitis fazanas. Spygliuočių miške esantis kryžminis snapas taip pat turi pakankamai spurgų sėklų.

Toliau esančioje nuotraukoje migruojantis paukštis ryškia plunksna yra auksažiedis.

miškinis auksažiedis

Pietų Uralo migruojantiems paukščiams priskiriami šie individai: žąsys, gulbės, uodegos, lakštingala, kregždė, voglė, putpelės, lerys, starkiai ir skerdenos, auksažuvės ir pelai, sviediniai ir raudonieji. Į šiltas lizdavietes skrenda ir prie vandens gyvenantys garniai bei gervės. Žiemą nemiega ir kurkliai, gandrai, gegutės, žiobriai. Galite išvardyti ilgai, nes paukščių pasaulis Urale yra didžiulis.

Wagtail

Pažvelkime į migruojančių paukščių atstovą – voglį.

b alta voglė

Wagtails yra dviejų tipų – geltonos ir b altos. Kadangi pirmasis šioje srityje yra gana retas, pakalbėkime apie b altąjį individą. Šie paukščiai gyvena nedideliais būreliais prie vandens telkinių, lizdus kuria uolų plyšiuose, po tilteliais ar tiesiai ant dirvos. Lizdai yra laisvos formos, sudaryti iš plonų šakelių, viduje paukščiai atsargiai iškloja dugną vilnos gabalėliais ir lygiais plaukais. Per vasarą jie peri du kartus. Rudenį ruošdamiesi skrydžiui jie susirenka dideliais būriais.

Pietų Uralo Raudonosios knygos paukščiai

Dėka retų paukščių rūšių stebėjimo šioje vietovėje, ornitologai į Pietų Uralo Raudonąją knygą įtraukė dar 74 paukščių rūšis. Tai yrasiejamas su žmogaus ūkinės veiklos plėtra, neteisėtais žmonių veiksmais draustiniuose, kelių ir transporto priemonių skaičiumi, kurių aukomis dažnai tampa paukščiai.

Nuotraukoje žemiau - demoiselle kranas.

demoiselle kranas

Dėl veiksmingų apsaugos priemonių padaugėjo kai kurių retų paukščių sąraše esančių individų ir buvo pasiūlyta juos išbraukti iš knygos. Tai negali tik džiaugtis. Pavyzdžiui, avocetų veisėsi daug, tačiau ribotas jų skaičius gyvena Pietų Urale. O kai kurie buvo perkelti į Raudonosios knygos priedą Nr.3, vadinasi, pradeda daugėti, kaip pavyzdį galime pateikti situaciją su stiebu, avdotka ir šelku. Tačiau juodasis gandras, deja, iš sąrašo išbrauktas dėl visai kitos priežasties. Kelerius metus jis niekada nebuvo matytas Pietų Urale.

Nuotraukoje - retas paukščiukas.

į Raudonąją knygą

Raudonojoje knygoje taip pat galite sutikti aukščiau aprašytus paukščius. Tai Merlino ir Sakerio sakalai, Stepinis erelis ir kai kurios žiobrių rūšys ir kt. Su nykstančiomis Pietų Uralo paukščiais – su nuotraukomis, pavadinimus rasite 2005 metais išleistame leidinyje. Susipažinkime su vienu unikaliu paukščiu išsamiau.

Curly Pelican

Ši rūšis yra didesnė už rožinę atitikmenį. Pavadinimas gautas dėl garbanų ant plunksnų ant parietalinės galvos dalies.

garbanotas pelikanas

Rūšio plunksna yra šviesiai pilka, o maišelis ant snapo išsiskiria ryškiai oranžine dėme. Tai labaididelis paukštis, kurio ilgis siekia 180 cm, išskėsti sparnai yra beveik 3,5 m.

Garbanotas pelikanas gražiai skraido, dažnai skrenda danguje plačiai išskleistais didžiuliais sparnais. Daug laiko praleidžia vandens paviršiuje, ilsisi ir valgo žuvį. Paukščio plunksnos sušlampa vandenyje, todėl jis stengiasi kuo aukščiau pakelti sparnus, o vėliau ilgai džiūsta snapu. Dėl šios savybės jis taip pat nenardina žuvies, o laukia jos priartėjimo. Tada nuleidžia į vandenį tik snapą ir griebia grobį. Ant žemės jis juokingai juda, rieda iš vienos pusės į kitą. Jis laisvai kyla nuo vandens paviršiaus.

Dalmatijos pelikanai gyvena nedidelėmis grupėmis ir tik skrisdami į šiltesnius kraštus susijungia į didžiulius pulkus, kuriuose paukščių skaičius gali siekti 300 individų. Lizdus kuria pelikanų šeima kartu. Patinas atneša šakas, o patelė sukrauna jas į negražią krūvą, o dalys sutvirtinamos išmatomis. Lizdų galite rasti nendrėse arba plūduriuojančiose salose.

Straipsnyje trumpai aprašomi tik keli Pietų Urale gyvenantys paukščiai. Jei jus domina tema, visas straipsnyje nurodytų paukščių nuotraukas galite peržiūrėti internete. Rūpinkitės aplinka!

Populiarios temos