Turinys:

Avdotka paukštis: nuotrauka, aprašymas, gyvenimo būdas ir įdomūs faktai
Avdotka paukštis: nuotrauka, aprašymas, gyvenimo būdas ir įdomūs faktai
Anonim

Grakingą paukštį Avdotką laukinėje gamtoje sutikti nelengva. Visus svarbius darbus ji dažniausiai atlieka po nakties priedanga, o dieną mieliau sėdi nuošalioje vietoje, puikiai maskuojasi margos spalvos pagalba. Kur gyvena Avdotkos paukštis ir kaip jis atrodo? Šio neįprasto paukščio išvaizdos ir gyvenimo būdo aprašymą rasite mūsų straipsnyje.

Avdotkove šeima

Ilgą laiką mokslininkai negalėjo nuspręsti, kuris būrys turėtų būti priskirtas Avdotok. Dėl gyvenimo būdo ir išvaizdos jie yra susiję su keliomis paukščių grupėmis vienu metu. Anksčiau paukščiai buvo klasifikuojami kaip bridukai, baubliai ir gervės. Šiandien jie užima vietą Charadriiformes būryje, kuriame sudaro atskirą Avdotkovų šeimą.

Avdotkos nuotrauka

Šeimoje yra tik 10 paukščių rūšių. Jiems būdingos ilgos kojos, pailgi snapai ir vidutinis dydis – didžiausi jų atstovai siekia iki 60 centimetrų ilgio. Visų tipų Avdotka paukščiai turi margą juostelių ar dėmių spalvą, kuri susilieja su aplinka,todėl jie beveik nematomi. Rifų ir didžiųjų rifų rūšys labiausiai skiriasi spalva, kurios netgi identifikuojamos atskiroje gentyje.

Avdotka paukštis: nuotrauka ir išvaizdos aprašymas

Paprastoji Avdotka yra santykinai mažas paukštis su tvarkingu ovalo formos kūnu, didele galva ir apvaliomis išraiškingomis akimis. Ji turi lieknas tiesias kojas, kurių viduryje yra ryškus kelio sąnarys. Dėl to, kad jis labai pastebimas, angliškai paukštis gavo slapyvardį „storas kelias“(storas kelias).

Avdotkos akys

Ji turi ploną ir ne per ilgą kaklą. Klausydamasis aplink sklindančių garsų, paukštis jį stipriai traukia aukštyn, o ramioje būsenoje sulenkia kabliu, kaip garnys. Paprastos Avdotkos kūno dydis retai viršija 40–45 centimetrus. Jo svoris gali būti nuo 0,5 iki 1,1 kilogramo. Dideli smailūs sparnai siekia 70–80 centimetrų.

Avdotkos paukštis yra rudos nepastebimos spalvos, kurioje tankiai susimaišo trumpos juodos, rudos ir b altos gėlės juostelės. Prie akių juostelės didėja, suformuodamos atskiras b altas ir juodas sritis. Kojos ir snapas ryškiai geltoni, snapo galas nudažytas juodai. Tarp patinų ir patelių nėra būdingų skirtumų, jų spalvos ir dydžiai yra vienodi.

Buveinės

Avdotkos paukščio plotas apima Euraziją, Šiaurės ir Centrinę Afriką. Kanarų salose, Portugalijoje, Ispanijoje, Maroke, Alžyre, Egipte ir Tunise ji gyvena ištisus metus. Kitose vietose pasitaiko tik tam tikru sezonu. Gyvenvietėje Avdotka renkasi pusdykumas, stepes, savanasnetoli jūros ir upės krantų.

diapazonas

Paukštis daugiausia peri Eurazijoje. Paplitęs nuo Turkijos iki vakarinės Kinijos sienos. Ukrainoje jis randamas pietuose ir palei Dniepro krantus, Rusijoje - nuo Volgogrado srities iki sienos su Abchazija. Europoje jai palankių vietų kur kas mažiau, todėl avdotkai ten apsigyvena sporadiškai. Žiemoti paukštis skrenda į Malį, Senegalą, Mauritaniją, taip pat Raudonosios jūros pakrantėje – į Eritrėją, Džibutį, Jemeną, Omaną ir Saudo Arabiją.

Gyvenimo būdas

Rami ir taiki varnėna retai konfliktuoja su kitais gyvūnais, įprastai sugyvena su skirtingomis rūšimis. Kaimynystė su žmonėmis jai taip pat netrukdo, todėl dažnai apsigyvena prie kaimų, vienkiemių. Ji nėra drovi, bet vidutiniškai atsargi. Kilus pavojui, paukštis greitai pabėga arba sustingsta storoje žolėje ir tampa nematomas priešams.

Avdotka sparnai

Avdotkos skrydis tylus ir žemas, susideda iš greitų smūgių. Tačiau ji retai naudoja didelius sparnus, mieliau juda ant žemės. Tai naktinis mėsėdis paukštis. Avdotka suaktyvėja arčiau sutemų, ieško maisto dėl geros klausos ir regėjimo. Jos mitybos pagrindas yra smulkūs gyvūnai, vabzdžiai, moliuskai, varlės, smulkūs graužikai, gyvatės ir driežai. Medžioklės metu ji garsiai rėkia, gąsdindama grobį, kad jis pasirodytų.

Reprodukcija ir veisimas

Žiemojimo vietose avdotkai ilgai neužsibūna ir lizdus pradeda jau kovo-balandžio mėn. Paprastai jievienišiai, tačiau jauniklių veisimosi metu jie gali susijungti į nedidelius kelių dešimčių paukščių pulkus.

Avdotkos lizdas yra tiesiai ant žemės. Tai nedidelė įduba, išklota akmenimis ir apaugusi įvairiomis žolelėmis, šakomis ir lapais. Vienoje sankaboje yra tik 2-3 smėlio spalvos kiaušiniai su tamsiomis dėmėmis. Abu tėvai užsiima palikuonių inkubacija ir priežiūra.

Per poravimosi sezoną keičiasi paukščių elgesys. Jie tampa dėmesingesni ir atsargesni. Pamatę priešą, jie gali atitraukti jo dėmesį į save: staiga paukštis pradeda triukšmauti, rėkti ir plakti sparnais, palaipsniui atitraukdamas plėšrūną nuo lizdo. Šiuo metu Avdotki dažnai medžioja dieną, tuo pačiu maitindamas partnerį, kuris inkubuoja kiaušinius.

Viščiukai išsirita per mėnesį. Jie jau gerai mato, gali vaikščioti ir sekti savo tėvus. Iš pradžių jie pasidengia lengvu pūkeliu, bet dar po mėnesio ar dviejų visiškai pasidengia įprasta plunksna ir gali skristi.

Populiarios temos